Sektöründe Öncü...
  • Türkçe
  • İngilizce

Datatracer

Mantarcılık

Mantarlar çürükçül organizmalardır. Kompostta bulunan enerji ve proteini kaliteli proteine dönüştürür. Bunu yaparken ortam ısısı ve nemi çok önemlidir. Datatracer mantar üretimi için gerekli ısı ve nem standartlarına göre üretim yapılmasına yardımcı olur. standarttan sapmalar kullanıcıya bildirilerek verim kayıpları ve hastalıkların oluşumu engellenir.

Türkiye'de mantarcılık 60'lı yıllardan beri yapılagelmektedir. 90'larda aile işletmeleriyle özellikle Akdeniz bölgesinde hızla yayılan mantarcılık küçük alanlarda düşük sermaye ile yapılabilmesi ile popüler olmuştur. Halihazırda işletmelerin %80'inden fazlası 2000 m2'den küçük işletmelerdir. Kültür mantarcılığı en yaygın üretimdir.

Mantarcılıkta verim kayıpları ciddi boyutlarda olabilmektedir. Uzun ve zahmetli bir hazırlık sonrası tüm odanın çöpe gitmesi olasıdır.

Bu tür verim kayıpları iyi planlanmış biyogüvenlik tedbirleri yanında uygun ısı ve nem şartlarının sağlanması, iyi bir havalandırma yapılması ile engellenebilir. 2500 ppm üzerindeki karbondioksit yoğunluğu mantar gelişimini olumsuz etkilemektedir. Bu parametrelerin tamamının izlenip kayıt altına alınması ve standart altı ve üstü durumun üreticiye bildirilmesi büyük ekonomik kayıpları yaşanmadan önleyebilir.